Kruh iz moke GreGurMan

Nismo lagali, ko smo napisali, da bomo v kratem nekaj skuhali. Pa smo. V bistvu smo pekli. Kruh s temno skorjo (na sliki) je narejen z naše moke.

Za vse tiste, ki pravite, da je kruh težko speči, predlagam kruh brez gnetenja. Prstov si ne boste umazali, hiša pa bo dišala po svežem domačem kruhu.

Sestavine:

  • 1000g sveže mlete pirine ali krušne pšenične moke GreGurMan
  • 1 suhi kvas
  • 20-22 g soli
  • 750 ml mlačne vode

 

Priprava:
Vzamemo večjo posodo, priporočamo posodo za vzhajanje testa. Sveže mleti moki GreGurMan s kuhalnico primešamo, suhi kvas in sol. Dodamo vodo in ponovno zmešamo. Tako, priprava testa je končana. Vsega skupaj v 5-10 minutah.Skledo s testom pokrijemo s folijo in ga tako pustimo čez noč. Testo bo v tem času fermentiralo. Nič tudi ne bo narobe, če bo testo stalo 20 ur (preverjeno in preizkušeno).

Po fermentaciji dobi testo videz redko zmešanega testa. Tako je prav.

Predno vzamemo testo iz hladilnika. Vklopimo pečico na 220 stopinj Celzija in na srednjo rešetko postavimo pekač v katerem bomo pekli. Pekač se mora ogreti.Pekač je lahko kakršen koli, pomembno je le, da ima pokrov in da prenese visoke temperature. Lahko je emajl posoda s pokrovom, lahko je stekleni, glineni, keramični.

Delovno površino izdatno pomokamo. Z žlico postrgamo in “izlijemo” testo na površino in le nežno oblikujemo hlebček ali štručko. NE GNETEMO!

Ko je pečica segreta na 220 stopinj Celzija in pekač ogret, na hitro predenemo testo iz pulta v pekač. Pekača predhodno ne mastimo in ne oblagamo s peki papirjem. Če bomo upoštevali navodila za pečenje in dali testo peči v močno ogret pekač, bo testo takoj zakrknilo in se ne bo prijelo pekača. Po pečenju bo hlebec kar padel iz pekača.

Prve pol ure pečemo kruh na 220 stopinj Celzija in pri tem naj bo pekač pokrit s pokrovko. Po 30 minutah pečenja, pekač odkrijemo in temperaturo zmanjšamo na 200 stopinj Celzija. Pečemo še 15 do 20 minut.

Enostavno, kaj ne?